Skip to content

No és un curs de programació

Aquest no serà un curs de programació. Quan jo tenia l’edat de l’Ares vaig aconseguir un primer ordinador (Sinclair QL, benvinguts al bagul dels records friquis) sense jocs, però amb un llibre de cóm programar jocs (de fet, contenia llistats de jocs, però tant mal revisats que vam haver d’aprendre a arreglar-los).

A partir d’aquí em vaig anar interessant en diversos llenguatges de programació (Basic, Pascal, TurboC…) fins al punt que a dia d’avui no deu haver cap llenguatge de programació que no sigui capaç d’arribar a utilitzar mínimament en un període prou curt de temps.

Però no sóc programador. Sóc desenvolupador.

La diferència pot semblar només sintàctica, però hi ha un món entre els dos termes: un programador és algú que rep una llista de “tasques” molt definida, i la segueix fil per randa fins a obtenir un programa que compleix amb els punts de la llista. Ni més ni menys; un desenvolupador és algú que, en major o menor grau, entén i participa durant tot el procés de creació d’una eina (normalment un programa) que permet satisfer unes necessitats concretes. Té una visió més àmplia del projecte, i pot participar de totes les fases i aportar-ne alguna cosa.

Jo vaig aprendre a programar, i després de quasi vint anys treballant en projectes informàtics tot just me n’adono que un dels errors més comuns que es produïa quan jo començava era ensenyar a programar, i no a desenvolupar.

Primary Sidebar